יניב העלת נקודה מעניינת, שהיא בעצמה שאלה פילוסופית. קודם כל נתחיל בזה שלפי הגישה שלך אז המספר הוא נמוך בהרבה, כי הנאצים רצחו מספר רב של קשישים, שהיו מתים בשנים הקרובות גם ללא הנאצים, והרי עסקנו בכמה יהודים היו במקום כל אלו שנרצחו מספר שנים מאוחר יותר, אז חייבים לקחת את זה בחשבון. עכשיו, וזה משהו שלמדתי בתנ"ך לפני כמה חודשים: יש לך מושג מדוע אומרים על כל אדם שאבד כאילו אבד עולם ומלואו? ההנחה הרווחת היא שכל אחד שונה בתכלית מאחר, ולכל אחד יש דברים שייחודיים רק לו ולכן הוא עולם ומלואו. ובכן זה לא נכון! הסיבה היא שכל אדם יכול ליצור עולם ומלואו, והדוגמה היא אדם. אדם היה אחד, יחיד, ראשון. אבל עובדה (וזה לא משנה לאחר כמה שנים) שהוא הצליח להביא לשושלת כזו, שאדם אחד גרם ל6 מיליארד איש לחיות היום. ואם איכשהו הוא היה נהרג לפני שהספיק להביא ילד לעולם, הרי שכל השישה מיליארד לא היו קיימים! עולם ומלואו היה נעלם! ולכן אומרים על כל אדם שהוא עולם ומלואו. לכן לפי הגישה הזו, הנאצים לא רצחו 15 מיליארד איש, אלא איןסוף איש כפול 6 מיליון, או 6 מליון עולמות, כשהכוונה היא לא לאנשים עצמם, אלא 6 מליון כדורי-ארץ מלאים.
אני דווקא חושב שהמספר יכול להיות גדול הרבה יותר, מורי היסטוריה שלי ושלי אחי ואחותי תמיד אמרו לנו שהמספר של השישה הוא ממש לא נכון וכי אומרים שבין 7 ל-8 זה המספר האמיתי וכמו שציינו בהודעות שמעליי אי אפשר לדעת כמה באמת נרצחו. המספר יכול להיות הרבה יותר גדול בגלל הסיבה האחרונה ובגלל שמספר הזקנים שנרצחו בשואה יחסית נמוך לעומת הדור הצעיר. עוד נקודה, אחרי השואה- הניצולים החליטו מה שנקרא "לעשות מעשה" וילדו יותר ילדים..תחשוב שאם היו יותר ניצולים מה היה קורה.. ד"א מספר היהודים היום בעולם כולו הוא סך הכל =13 מיליון בלבד! מתוכם 5-6 בישראל, 5 ומשהו בארה"ב והשאר באירופה ושאר העולם. מספר די עגום שהסיבה היא התבוללות,נישואי יהודים עם גויים וכדומה.
צר לי להתווכח עם המורים שלך, אבל הם טועים. המספר המדויק הוא 5.8 מליון בערך. אחרי המון עבודה של יד ושם הם הצליחו להגיע למסקנה הזו, מתוך שיעור של נרצחים מכל מקום ומקום, ועם כל הכבוד למורים שלך (ואני לא אומר שאין לי) אני סומך על יד ושם יותר מהם.
אז ככה, דנמרק קיבלה את תואר "חסידת אומות עולם". מקרה יוצא דופן, כי בדרך כלל מי שמקבל את תואר "חסיד אומות עולם" הוא אדם או משפחה ולא דווקא מדינה. למה הם קיבלו? כשדנמרק שמעו שהגרמנים מתכננים להשמיד את היהודים בדנמרק עם הפלישה אליה, כל דנמרק נתנה יד להצלת היהודים, והעבירה אותם מדנמרק כדי שהם ינצלו. מס' עשרות של יהודים לא עזבו את דנמרק כי הם לא האמינו כמו רבים אחרים שהם יושמדו, אבל בסוף הם כמו רבים אחרים הושמדו. וזה למה בדנמרק "רק" 60. מעשה הירואי שזיכה את כל מדינת דנמרק בתואר "חסידת אומות עולם". קשה לי להבין איך אנשים לא יחסו לשואה חלק חשוב בחיים לפני הנסיעה לפולין, אבל מצד שני, אני שונה. סבתא שלי וסבא שלי ניצולי שואה, ומהילדות(בערך בגיל 6) התחילו לספר לי את זוועות השואה. בגיל 10, הגיעה ההבנה האמיתית שלי. העובדה שהמשפחה של סבתא שלי כוללת: תאומים שהיו אצל איכמן, דודה שהייתה באושוויץ וניצלה, אמא, סבתא, סבא ואחים שנספו באוושויץ, וכמובן הסיפור המדהים של סבתא שלי(שהייתה מאותם אנשים שהיו בצעדת המוות), נתנו לי כבר מגיל קטן הבנה קשה של השואה, ולי לא היה את ההתלבטות כיצד לראות את השואה. אני בגיל 10 שמעתי סיפורים שאנשים בני 40 לא יכלו לשמוע בגלל הזעזוע. כמובן שגם לא הייתה לי התלבטות בקשר לנסיעה לפולין.
ככה בקשר למה שאמרתם, אם כבר פילוסופיה: אם לא היה הרצח ההמוני הזה באירופה אז ניתן לומר בודאות אבל בודאות ש95% מאיתנו לא היה כאן, ולמה? היהודים היו נשארים איפה שהיו באירופה. איך אני פה? סבתא שלי ברחה מפולין לאורוגוואי, פגשה את הסבא שלי, נולד אבא שלי, עלו לארץ, פגש את אמא שלי והנה אני, ועוד המון ילדים בארץ שבאו מכל מקום בעולם, בעיקר אירופה כמובן- רוסיה גרמניה צרפת פולין הונגריה רומניה אוקראינה בלרוס וכו'. בקשר לדומיניקנים- לפי מה שהבנתי בועידת אביאן נקבע שהם יקבלו אליהם 60,000 יהודים אליהם. אני לא חושב שיש מספר בסדר גודל כזה של יהודים ברפובליקה הדומיניקנית ולפי מה שקראתי לא הגיעו לשם כמעט אם בכלל, למרות שכך נקבע בועידה בהשתתפותה. איפה הלכו ה- 60,000 כדורי ארץ מלאים כולנו יודעים...
ממש לא נראה לי שאם כל הכבוד שיש ליד ושם.. שמישהו בעולם יודע באמת כמה נרצחו.. זה אולי המאגר שיש להם לדוגמה המורה שלי אמרה שנה שעברה שחוקרים לפני כשנה וחוקרים לא יהודים הגיעו למסקנה שהמספר קרוב ל7 מיליון דווקא... ושהמספר הולך וגדל כל הזמן שמוצאים גם אחרי 60 שנה עוד סיפורי נרצחים שלא ידעו עליהפם:\
לא חושב שיש כזה דבר מספרים מדוייקים..אני חושב שיש יותר מ-6, לגבי המורים אולי הגזמתי עם המספר שהם אמרו אבל 7 זה בהחלט ריאלי. לא מדויק, רבים היו עולים לישראל וכמובן שחלק היו נשארים באירופה, מה שכן האם לדעתכם ישראל היתה מוקמת ללא השואה? האם השואה היא הסיבה הראשית להיווצרות המדינה?. הסבים והסבתות שלי אולי לא היו בדיוק במחנות ההשמדה למזלי אבל יש לי משפחה שנרצחו במחנות.
אז ככה לגבי ועידת אוויאן (אגב לפני כחודש הייתי במקום - מקום מדהים! יפה מאוד!) - ממש לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה כינס רוזוולט את כל מנהיגי העולם לעיירה שקטה ויפה זו, בשביל לדון בבעיית היהודים. כולם ידעו שהיהודים מופלים כבר כמה שנים בארצות הרייך בעקבות המשטר שמשליטים שמה הנאצים, ובועידה רצו למצוא להם פיתרון (כמובן שאז הנאצים עוד לא חשבו אפילו על להשמיד את היהודים). רוזוולט שאל מי רוצה לקלוט את היהודים, אבל שום מדינה לא הסכימה למעט הרפובליקה הדומיניקנית שאמרה שהיא מוכנס לקלוט 60,000 יהודים. לאחר הועידה, היהודים בעצמם לא רצו לנסוע לשמה. מעטים נסעו, הרבה פחות מ60,000, אבל בסופו של דבר מי שנסע - ניצל.
הגגרמנים החליטו לרצוח את היהודים ב1939... ברגע שהקימו את הגטאות.. למה אתה חושב שבלפני פרוץ המלחמה גרמניה לא רצתה להשמיד את היהודים? נכון אולי לא באופן השיטתי שהתחיל ב1942 אבל הגטו זה שיטה לרצח באופן איטי מאוד... אבל שיטה לרצח.. אי אפשר לחיות שם אם היו עוד עשר שנים לדוגמה למלחמה כולם היו מתים בגטו... אין מה לעשות... בועידה שהחליטה על השיטתיות ברצח, הוחלט להאייץ את זה מהסיבה שהם ראו שהרוסים תוקפים והם חששו שהמלחמה עומדת להסתיים וקצב ההריגה בגטו קטן מדי... בועידת אווויאן העולם היה סתום.. לא האמין ולא רצה לעשות כלום לגרמנים שהיו וסבלו במלחמת העולם הראשונה ולא רצו לפגוע להם שוב בכבוד. הרפובליקה הדומניקנית.. רצתה סה"כ את הכוח העבודה היהודי בשביל לפתח את מדינתם שהייתה במצב גרוע.
צר לי לאכזב אותך אבל מה שאתה אומר זה בולשיט. אני מבסס את הדברים שאני אומר על עובדות היסטוריות ולא על מחשבות מה יותר הגיוני ומה פחות הגיוני. על ועידת ואנזה שמעת? אני מניח שלא, ולכן אני לא רואה טעם לנסות להסביר לך משהו כל עוד אתה לא בקיא בחומר לחלוטין.
אני רוצה להצטרף לאילו שדיברו על המסע לפולין. גם אצלי הוא הפך את יום השואה ליום בעל חשיבות רבה יותר, המשמעות נהייתה הרבה חזקה, ואתה מרגיש הרבה יותר מחובר אחרי המסע הזה, שלדעתי כל תיכוניסט צריך לעשות אותו. לגבי העובדה שמידי שנה מייחסים לזה פחות חשיבות, זה די טבעי. תחשבו על זה, כל שנה נשאים פחות ופחות ניצולי שואה, גם הניצולים לא יכולים לחיות לעד, וככה נעלמים לנו המקורות הראשונים על השואה. וכמשהו לא מגיע ממקור ראשון, הוא בדרך כלל מעוות ופחות אמין, ככה שגם רמת החשיבות אצל האנשים פוחתת. וניב, יום השואה הוא באמת ביום שני. יום ראשון זה ערב יום השואה.
אתה יודע מה אבסורד? אנחנו צריכים שככל שיעבור הזמן.. יום השואה יהיה מרכזי יותר.. אחרת ההיסטוריה תחזור...(והיא חוזרת...) נכון אולי נשארים פחות ניצולים... ברגע שזה קורה אנחנו צריכים ללמד יותר את השואה לדעת יותר על השואה כי בסה"כ אנחנו נהיה העדים להגיד לילדינו ונכדנו את אשר קרה... לא הניצולים עצמם.. אנחנו צריכים להיות החכמים.. אנחנו צריכים לדעת! אנחנו צריכים להכניס את השואה לדבר מאוד מרכזי אצלנו!
לא טענתי אחרת. הצגתי את העובדות בסך הכל. גם אמרתי שאני חושב שכל תיכוניסט צריך לצאת למשלחת לפולין שיוצאת מטעם הבצפר, כי לי זה תרם המון בכל הנוגע לשואה והכל. מלבד זאת, קשה לתאר במילים, פשוט צריך ללכת למסע הזה, ומי שהיה שם, אני חושב שהוא מבין על מה אני מדבר..
אגב הילד שמרים ידיים בבאנר למעלה, הוא אח של בן דוד של המורה שלי למתמטיקה...היא סיפרה לנו את הסיפור שלו...מילה שכולם בכו